Hoeveel kost een rusthuis (WZC) in uw gemeente (gemiddeld € 1.690/maand) ? Assistentiewoning als alternatief !

Om de vergrijzing op te vangen, bouwen rusthuizen in sneltempo nieuwe kamers.

Ieder jaar komen er 1.300 extra plaatsen bij in Vlaamse woonzorgcentra. Tegelijkertijd worden die plekjes steeds duurder.

Rusthuisuitbaters grijpen de verbouwingen aan om hun prijzen op te trekken, terwijl nieuwe spelers die de markt betreden fors meer vragen dan de bestaande rusthuizen.

Ten opzichte van 2016 werd een rusthuisverblijf vorig jaar gemiddeld 620 euro duurder. Dat blijkt uit een studie van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid samen met de KU Leuven. Een rusthuisbewoner betaalde vorig jaar gemiddeld 56,3 euro per dag, oftewel 1.690 euro per maand.

Voor een maand in een eenpersoonskamer betaal je 1.710 euro, een tweepersoonskamer is 200 euro goedkoper.

Die prijs omvat het verblijf, de maaltijden, verpleging, energieverbruik, animatie en verzorgingsmateriaal zoals luiers.

Bijkomende kosten zoals medicatie, de dokter, een televisieabonnement, of een kappersbezoek zitten niet inbegrepen. Door die supplementen kan de uiteindelijke factuur nog hoger kan oplopen.

Door de prijsstijgingen volstaat een doorsnee pensioen niet meer om de factuur te betalen. De maandprijs van een rusthuis ligt al bijna 500 euro hoger dan het gemiddelde werknemerspensioen van zo’n 1.200 euro.

Klik op onderstaande link om de prijzen van de woonzorgcentra in uw regio te vergelijken.

Link De Tijd Interactief

 

Bron: De Tijd – Interactief – 2018 

Assistentiewoningen als alternatief !