Het aantal syndici kan de snelle appartementisering van Vlaanderen niet volgen. Ook hebben negen op de tien syndici moeite om voldoende personeel te vinden.

De cijfers liegen er niet om. De appartementisering zet zich voort in Vlaanderen. In 2022 woonde voor het eerst het merendeel van de Vlamingen in een appartement.

De huidige 140.000 appartementen maken bijna dertig procent uit van het Vlaamse woningaanbod. Tien jaar geleden was dat nog maar 23 procent. Dat cijfer zal nog toenemen. ‘In Vlaanderen komen er jaarlijks tussen 3.000 en 4.000 appartementsgebouwen bij’, aldus de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB).

Meer appartementen betekent ook een grotere vraag naar syndici. Voor ieder appartementsgebouw moet er namelijk verplicht een syndicus worden aangesteld.

Maar daar zijn er te weinig van.

‘Voor elke honderd studenten die vastgoedmakelaar willen worden, zijn er maar een of twee die een carrière als syndicus ambiëren’, zegt CIB-woordvoerder Kristophe Thijs.

Het beroep syndicus is al sinds 2015 bij de VDAB erkend als knelpuntberoep. ‘Het tekort aan syndici wordt opgevangen door degenen die er zijn. Maar omdat syndici van alle markten thuis moeten zijn, doen ze een beroep op ondersteunend personeel’, vertelt Thijs.

Een syndicus kan zich beroepen op administratieve ondersteuning door een property manager, voor financiële en wettelijke bijstand op een boekhouder en een juridisch assistent, en ook een klusser neemt werk uit handen. ‘Helaas is er een tekort aan financiële experten en property managers. Maar ook aan klussers. Zij werken liever voor zichzelf dan in loondienst’, aldus Thijs.

Syndicus Charlotte Verbeken van het Syndichuis te Oostende getuigt dat ze al jaren moeite heeft met geschikt personeel te vinden. ‘Onderhoudspersoneel en boekhouders zijn al jaren een knelpuntberoep en dat is extra hard voelbaar in onze sector’, vertelt Verbeken.

Bovendien moet het personeel volgens Verbeken kunnen omgaan met bewoners die hun frustratie op hen uitwerken. ‘Als de stress hen te veel wordt, verlaten zij het beroep’, vertelt zij.

Versterkte ondersteuning als deeloplossing

Meer ondersteunend personeel is volgens Thijs maar een deel van de oplossing voor het tekort aan syndici. ‘Uiteindelijk blijft de syndicus zelf broodnodig.’ Hij pleit vooral voor het dichten van het tekort aan syndici door het imago op te krikken. Daarom lanceert de beroepsvereniging een campagne om het beroep aantrekkelijker te maken.

Bron: De Standaard – 24/05/2023 door Daniëlle Segers